Zweetoksels

Waarom heb ik zweetoksels in plaats van droge oksels?

Zweten is een normaal proces dat belangrijk is om bijvoorbeeld warmte te verliezen. Ongeveer 250.000 tot 500.000 mensen in Nederland heeft last van zweetoksels, ook wel hyperhidrosis axillaris genoemd. De meeste mensen hebben ook in rust zweetoksels in plaats van droge oksels. Het hebben van zweetoksels wordt dan ook als een zeer storend probleem ervaren, waarbij ook psychische klachten zoals schaamte kunnen optreden. Deze psychische klachten kunnen zelfs ervoor zorgen dat iemand in een sociaal isolement raakt. Het is dan ook belangrijk om niet alleen de klacht van zweetoksels bespreekbaar te maken, maar ook de gevolgen die het heeft om prettig te functioneren in de maatschappij.

Zijn zweetoksels erfelijk?

Het hebben van zweetoksels kan erfelijk zijn. Vaak begint het ontstaan van zweetoksels rond de puberteit.  Men weet vaak binnen het gezin wie er ook last van heeft. Echter is het nog steeds een soort taboe en praat men er niet graag over. Daarom weten veel mensen van elkaar niet dat ze met het zelfde probleem zitten. Aangezien overmatig zwetende oksels goed te behandelen zijn, kan het juist goed zijn het bespreekbaar te maken. Hiermee doorbreekt u ook de schaamte die er op heerst.

Waarom wil ik droge oksels hebben?

De reden die personen hebben kunnen heel verschillend zijn. Sommige mensen vinden het vervelend natte plekken in hun T-shirt of overhemd te hebben. Door deze zweetplekken gaat de kleding er vaak sneller oud en vies uit zien. Een andere reden dat mensen van hun zwetende oksels af willen is dat mensen zich er voor schamen. Ze vinden het stinken en hebben het idee dat iedereen om hun heen ze ruikt of de natte plekken ziet. Ook kan het storend zijn dat als men veel presentaties moet geven, of een representatieve functie heeft, dat het constant lijkt of diegene zenuwachtig is. Zo zijn er nog vele redenen te bedenken waarom men droge oksels wilt.

Wat kan ik doen tegen natte oksels?

Het hebben van natte oksels is erg vervelend, dus daar wil je graag vanaf. Het gebruik van anti-transpirant werkt meestal niet en ook lokale middeltjes op voorschrift van de arts, zoals aluminiumchloride-oplossing zijn niet effectief genoeg. Er zijn twee effectieve behandelingen. De eerste is met injecties met een spierverslapper die de activiteit van de zweetklier stillegt. Deze behandeling werkt tijdelijk (3-5maanden) en dient daarna herhaald te worden. De tweede is behandeling met de miraDry. Door middel van microgolven worden de zweetkliertjes kapot gemaakt en hierdoor krijg je een langdurig resultaat. Meer informatie over deze behandeling vind je hier.

 

 

    Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?


    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en de experts van de Roosevelt kliniek nemen contact met u op.    Geen wachttijden voor behandeling

    Persoonlijke aandacht in een professionele vertrouwde omgeving

    Behandeling door gecertificeerde en gerenommeerde dermatologen